VAN REMÉNY


A VILÁGVÁLSÁG MEGBETEGÍTHETI A JÖVŐNKET IS
Biztos, hogy már vannak, és lesznek is negatív hatásai a pénzügyi és gazdasági világválságnak a pszichoszomatikus betegségek kialakulásában. Már a munkahelyek elvesztésétől való reális félelem is megterhelté teszi az embereket, és okozhat megbetegedéseket is. Az elbocsátással szembesülni felkészülten nem igen lehet, ez már mindenkit megvisel. A miért pont én kérdésen túl, ez anyagilag is megoldhatatlannak látszó helyzetbe hoz sokakat. De akik még dolgozhatnak, sem lehetnek minden nyugodtak, ha komolyabb hitelt vettek fel, mert akár egy élet munkája foroghat most a kockán.
A pszichés megterheltség nemcsak a felnőtteket sújtja, sajnos érinteni fog minden korosztályt. Hiszen tudjuk, már az anyaméhben is hatnak a magzatra az anyát érő ingerek, jó és rossz irányban is. Csecsemőkorban már közvetlenebbül hatnak a szülőktől elvárt és megkapott ingerek, amelyek akár szavak, érintések érzelmi töltésének formájában jutnak el a picihez, szintén maradandóan határozzák meg, a későbbiekben kialakuló személyiséget. A labilis lelki állapotú szülők okozta fel nem dolgozott, - és általuk nem is feldolgozható- eseményekre már nem emlékezhet a gyermek, majd a későbbi felnőtt sem. Mivel így semmihez sem tudják majd kötni az átélteket, így negatív hatásait gyógyítani is nehezebb lesz, ha tüneteket okoznak. Az iskoláskor elérésekor derülnek ki sok esetben e traumák, de bekövetkezhetnek bármely korban is neurotikus tünetek. Nagyobb gyermekeknél a mintakövetés az, ami sokat hozzátehet a kialakuló egyéniséghez. Egyáltalán nem mindegy, hogy a családban, az iskolában milyen ingerek érik. Bizakodó, a jövőben bízó légkörben élhet, vagy félelem, pesszimizmus veszi e körül. Flusztráltá teheti őket az is, hogy másnak mindene megvan, neki miért nem? A nehéz élethelyzetek, a megélhetési gondok növekedésével egyre több családot érinthetnek, és akár hosszabb időre állandósulhatnak is.
Pszichénk megbetegedéseit is érdemesebb megelőzéssel gyógyítani. Ha valakit akár okkal is szorongás kezd el gyötörni, ne hallgassa el szerettei előtt, jobb, ha kibeszéli félelmeit. És arra gondoljon, hogy nem megoldhatatlan egyetlen probléma sem. Van mindenből kiút, de akarni kell a felismerését. A sebeink nyalogatása nem segít, sőt elbizonytalaníthatjuk környezetünket is. Rosszabb esetben akár terhessé is válhatunk társaink számára. Gyermekeinkre kifejezetten nagyon rossz hatással lehetünk „gyengeségünkkel”, hiszen nekik mi kell, hogy példát, életvezetési mintát adjunk át. Nagy erőt adhat a hit Istenben a nehézségek elviseléshez, és türelmet egymás iránt. Persze ha magunk nem vagyunk képesek túljutni a krízisen, forduljunk mindenképpen szakemberhez, mert a lélek zavarai megbetegíthetik a testünket is.
Peternics Mihály

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések